Corelația între scăderea de tensiune și rezistența firului gardului electric

| de AgroElectro | în categoria Info gard electric

Scăderea de tensiune pe un conductor electric este un fenomen fizic. Firele unui gard electric nu fac excepție, acestea având rezistență electrică semnificativă, în cazul gardurilor electrice mai lungi, la capătul gardului se măsoară o tensiune mai scăzută.

Scăderea de tensiune pe fir

Aparatul de gard electric generează impulsuri electrice de înaltă tensiune aproximativ în fiecare secundă. Aceste impulsuri au o tensiune de 6.000-10.000 V în funcție de aparat. De asemenea, impulsurile au și un parametru așa numit energie (măsurată în Joule). Energia și tensiunea impulsurilor determină performanța gardului electric.

Datorită rezistenței electrice a firului gardului electric, energia și tensiunea impulsurilor scade în funcție de distanță, așadar lungimea maximă a gardului este limitată în funcție de rezistența firului.

Rezistența electrică

Rezistența electrică este exprimată în ohm per metru (Ω/m). Cu cât este mai mare rezistența cu atât este mai mare pierderea tensiunii pe lungimi mai mari.

Fir gard electric generic
Fir gard electric generic

Firul gardului este alcătuit din fire de plastic și din câteva fire metalice subțiri. Rezistența electrică a firelor variază în general între 0,1 și 15 Ω/m. Cu cât este mai mică valoarea Ω/m, cu atât este mai potrivit firul pentru construcția gardurilor lungi. Firul cu rezistență mică are 0,1-1 Ω/m, firul cu rezistență medie are 1-5 Ω/m, iar firul cu rezistență mare are 5-15 Ω/m.

Lungimea maximă a gardului electric

Principiul de funcționare a gardului electric este electrocutarea neplăcută cu impulsuri de înaltă tensiune (2.000-10.000 V). Energia transportată prin firele gardului electric scade proporțional cu distanța, așadar dacă se utilizează fir cu rezistență ridicată, zonele îndepărtate ale gardului electric pot să devină aproape nefuncționale. Pentru o funcționare corectă, în fir trebuie să măsurăm cel puțin 2.000 V.

Parametrii firului pe etichetă - rezistență și lungime maximă gard
Parametrii firului pe etichetă - rezistență și lungime maximă gard

În cazul gardurilor electrice scurte (100-200 m) se poate utiliza fir cu rezistență ridicată (proporțional mai ieftină), dar pentru garduri lungi (1 km+) a se utiliza în mod obligatoriu fir cu rezistență electrică mică.

Așadar, rezistența electrică a firului determină lungimea maximă a gardului electric. Acest parametru poate fi regăsit pe eticheta firului, sau on-line pe site-ul producătorului, și este etichetat ca „lungime maximă împrejmuire”.

Exemple:

  • Cu un fir de 0,4 Ω/m se poate construi un gard electric cu lungimea maximă de 10.000 m.

  • Cu un fir de 7 Ω/m se poate construi un gard electric cu lungimea maximă de 500 m.

  • Deși firele cu rezistență mare pot fi dezavantajoase, în cazul gardurilor scurte, cu mai multe rânduri de fire, scăderea de tensiune nu este semnificativă, așadar nu este o regulă generală procurarea firelor cu rezistență mică.

Scăderea de tensiune într-un gard electric construit cu fir de 0,4 Ω/m
Scăderea de tensiune într-un gard electric construit cu fir de 0,4 Ω/m
Scăderea de tensiune într-un gard electric construit cu fir de 7 Ω/m
Scăderea de tensiune într-un gard electric construit cu fir de 7 Ω/m

Mai multe rânduri de fire = gard mai lung

Din punct de vedere al rezistenței electrice este mai avantajoasă dacă gardul este alcătuit din mai multe rânduri de fire — lungimea maximă de împrejmuire (recomandată de producător) poate fi dublată. Ca sistemul să rămână eficient, firele paralele trebuie interconectate la distanțe de cel puțin 100 metri.

Scăderea de tensiune într-un gard electric construit cu mai multe fire paralele
Scăderea de tensiune într-un gard electric construit cu mai multe fire paralele

Măsurarea tensiunii

Tensiunea în firul gardului electric nu se poate afla "la vedere" sau "la atingere". Pentru a cunoaște valoarea tensiunii, utilizați tester special pentru gard electric tester special pentru gard electric. Pentru o funcționare corectă, firul trebuie să aibă o tensiune de cel puțin 2.000 V în zonele îndepărtate a gardului.

Măsurarea tensiunii cu tester 1-10 kV
Măsurarea tensiunii cu tester 1-10 kV

Comentarii

Un comentariu.
  • Dragan | 31 august 2022, 08:24 (de un an, 7 luni)
    Foarte utile specificațiile!

Comentariul Dvs.