Alegerea tipului de conductor potrivit pentru gardul electric

| de AgroElectro | în categoria Info gard electric

Gardurile electrice se pot construi cu 4 tipuri de conductor: fir, bandă, frânghie și sârmă.

Tipul de conductor cel mai potrivit se alege în funcție de mai mulți factori:

  • Lungimea finală a gardului — pentru garduri mai lungi a se alege un conductor cu rezistență electrică scăzută.

  • Specia de animal înconjurat — a se ține cont de rezistența la rupere și de vizibilitatea conductorului.

  • Perioada de utilizare a gardului: temporar, sau permanent. Dacă gardul electric se mută în funcție de sezon, aceasta se consideră a fi temporar.

Fir

Fir gard electric
Fir gard electric

Firul este tipul de conductor cel mai des utilizat, datorită raportului bun calitate/preț. Este potrivit doar pentru garduri temporare.

Este alcătuit din fire de plastic și din câteva inserții metalice care conduc electricitatea. Grosimea firului variază între 2 și 3 mm.

Materialul firului este rezistent la radiații UV, deci se poate utiliza ani de zile.

Principalul dezavantaj al firului este vizibilitatea redusă și rezistența de rupere scăzută.

Bandă

Bandă gard electric
Bandă gard electric

Banda este utilizată în cazul în care vizibilitatea împrejmuirii este importantă. În general se utilizează pentru cai și porci.

Banda pentru gard electric are lățimi între 10 și 40 mm. Este potrivită doar pentru garduri temporare.

Frânghie

Frânghie gard electric
Frânghie gard electric

Frânghia este potrivită pentru animale mari — cal, vacă, urs, etc. Este ideal pentru garduri permanente de lungă durată.

Sârmă

Sârmă gard electric
Sârmă gard electric

A se folosi pentru garduri permanente de lungă durată. A se utiliza sârmă de oțel special, galvanizată (Sârmă galvanizată). A nu se utiliza alt tip de sârmă (fier moale, de exemplu sârmă pentru construcții, electricitate, etc.) deoarece ulterior apar probleme de tensionare, rupere și de coroziune. De asemenea a nu se utiliza sârmă zincată din fier moale cu diametrul sub 2,5 mm.

Pentru a preveni problemele de tensionare datorită dilatației firului în raport cu temperatura, a se folosi elemente de tensionare concepute pentru garduri electrice (Accesorii gard electric).

Rezistența electrică

Rezistența electrică este parametrul cel mai important al conductorului de gard electric. Este exprimat în Ω/m. Cu cât este mai mare rezistența conductorului, cu atât este mai mare pierderea de tensiune în funcție de lungime, așadar se poate construi o împrejmuire mai scurtă, însă proporțional firul este mai ieftin.

Vă rugăm, studiați postarea Scăderea de tensiune pe fir pentru a afla toate informațiile legate de acest subiect.

Rezistență la rupere

Este exprimat în kg, reprezintă forța maximă de tensionare a firului. Pentru animale domestice este suficientă valoarea de max. 100 kg, pentru animale sălbatice este indicat alegerea unui fir mai puternic. Bineînțeles, cu cât este mai mare rezistența la rupere, cu atât este mai sigură gardul electric.

Rezistența la rupere scade în timp — după mai mulți ani parametrii firului scad, așadar dacă plănuiți pe termen lung, luați în considerare și acest fapt.

Culoare

Culoarea conductorului este important dpdv. al vizibilității. Vizibilitatea conductorului crește dacă nuanța conductorului este deschisă.