Cum funcționează gardul electric?

| de AgroElectro | în categoria Info gard electric
Generator de impulsuri pentru gard electric
Generator de impulsuri pentru gard electric

Aparatul gard electric (generatorul de impulsuri) produce în fiecare minut max. 60 impulsuri de înaltă tensiune dar cu amperaj scăzut. Durata unui impuls este de max. 10 milisecunde, tensiunea lui având max. 12 000 V.

Avantajul principal al sistemelor de garduri electrice constă în faptul că animalele pot să se obișnuiască cu limitele definite de împrejmuire. Prin atingerea gardului electric animalul se electrocutează dar nu suferă leziuni, iar după 2-5 atingeri i se dezvoltă un reflex de spaimă care îl va ține în interiorul împrejmuirii sau animalele sălbatice departe de gard.

Un sistem de gard electric este alcătuit din 5 elemente importante:

  1. Aparatul gard electric (generator de impulsuri) – generează impulsurile de înaltă tensiune.

  2. Gardul electric, format în principiu din sârmă , din fire, benzi sau frânghii care conțin inserții metalice care conduc electricitatea.

  3. Stâlpi care susțin firele gardului electric.

  4. Izolatori – elemente speciale care asigură o izolație galvanică adecvată între gard și firele prin care trece tensiunea înaltă.

  5. ?product-category-link? – conexiunea între generatorul de impulsuri și pământ.

Principiul de funcționare al gardului electric

Animalele care ating firele gardului electric generează scurtcircuit între fir și pământ. Astfel, fiecare obiect, având o rezistență electrică semnificativă, aflat în conexiune directă cu firul gardului electric, poate să reducă eficiența sistemului sau chiar poate să oprească funcționarea lui în totalitate. Deoarece materialele cu rezistență electrică ridicată sunt conductori buni de înaltă tensiune, chiar și în vreme uscată, obiectele (de exemplu plantele) care ating firele gardului electric pot scurtcircuita sistemul. Astfel este indicat ca firul gardului să se atingă doar cu izolatori, dar nu și cu plante sau alte elemente de teren.

Comentarii

4 comentarii.
  • Vasile Tero | 5 februarie 2020, 12:11 (de 4 ani, 9 luni)
    Eu doresc sa realizez aceasta imprejmuire electrica in primul rind pentru oameni, in al 2-lea rind pentru animalele salbatice, pentru rozatoare in pamint si in final pentru gainile brahma. Tot odata as dori sa primesc din partea dumneavoastra o oferta de pret. Nu stiu cum o veti da , dar ar fi bine sa mi-o dati pe metru liniar. Dimensiunile imprejmuiri sunt de 50x40 m, inaltimea gardului de 1,7 m.
    • Agro Electro | 30 septembrie 2024, 10:53 (de 2 luni)
      Bună ziua! În general aș putea să zicem că un gard electric se poate folosi pentru animale cu greutate minimă de 5 kg. Pentru animale mici sub 5 kg este greu de instalat un sistem de gard electric funcțional pe termen lung fără probleme. Pentru oameni nu funcționează doar sperie pe un anumit strat, cine nu știe că se poate face un scurtcircuit între pământ și fir cu o bucată de metal și imediat nu mai funcționează sistemul.
  • Harai Ladislau | 30 septembrie 2024, 08:03 (de 2 luni)
    Mă interesează dacă un acumulator de 12 v cu 7 ah duce un gard de 250 m?
    • Agro Electro | 30 septembrie 2024, 11:12 (de 2 luni)
      Bună ziua! Capacitatea acumulatorului aleasă în funcție de consumul aparatului. Consumul aparatului este standard nu influențează lungimea gardului. Ar fi ideal și un acumulator de 7Ah în general pentru aparatele sub 1 Joule fiindcă cu un aparat mai mare descarcă repede într-o zi sau chiar ține numai câteva ore. Vă recomand să procurați un acumulator auto cu capacitate minimă de 45Ah , pentru a evita necesitatea reîncărcării zilnice. Dacă doriți avem și sisteme solare pentru încărcarea acumulatorilor ( https://www.agroelectro.ro/ro/categorie-de-produs/sisteme-fotovoltaice ) și în cazul acesta nu mai trebuie reîncărcați acumulatorul dar și aici este recomandat un acumulator cu min.  45 Ah pentru a asigura autonomie de câteva zile în condiții de vreme însorită.  

Comentariul Dvs.