Elementele unui gard electric generic

| de AgroElectro | în categoria Info gard electric

Vă prezentăm mai jos elementele principale ale unui gard electric generic, de asemenea parametrii importante ale acestor elemente.

Eficacitatea unui gard electric este bazată în principiu pe efectul negativ psihic, cauzat de primele șocuri electrice primite în momentul atingerii firului gardului electric. Ca urmare, în scurt timp după atingere, animalele se feresc automat de gard.

Bineînțeles, șocul electric nu cauzează leziuni, așadar sănătatea și integritatea corporală a organismului (animal, om) care atinge firele gardului nu este în pericol în nici un caz. Firma noastră produce aparate care generează impulsuri de înaltă tensiune conform directivelor Europene CE.

Gard electric alimentat cu acumulator + sistem solar
Gard electric alimentat cu acumulator + sistem solar

Principiul de bază a funcționării gardului electric este electrocutarea printr-un impuls foarte scurt, având o tensiune înaltă, ceea ce cauzează un sentiment foarte neplăcut. Frecvența acestor impulsuri este de cca. o secundă, deci în nici un caz nu este vorba despre electrocutare continuă, așadar entitatea care se atinge de gard are suficient timp la dispoziție să se îndepărteze.

Electrocutarea propriu-zisă este de fapt un scurtcircuit între firul gardului electric și pământ – pentru o funcționare corectă, este nevoie de atingerea simultană a firului gardului și a pământului. Datorită acestui fapt, este foarte importantă izolația eficientă a firului gardului electric de mediul de susținere pentru a nu produce mici scurtcircuite care produc scăderea eficienței sistemului (prin scăderea energiei impulsurilor care ar produce nivelul de electrocutare necesară pentru buna funcționare al sistemului).

Aici trebuie menționat și faptul că vegetația care se atinge de firele gardului reduce semnificativ eficiența sistemului tot prin mici scurtcircuite (vegetația vie conduce relativ bine electricitatea), așadar este necesară cosirea periodică de-a lungul gardului electric.

Gardul electric nu trebuie să fie neapărat un sistem închis, aceasta poate să aibă orice formă. Chiar, se poate monta firele gardului electric paralel cu structuri existente (alte garduri, clădiri, etc.)

Elementele principale ale unui gard electric sunt:

head-gen

Generatorul de impulsuri

Este elementul principal al sistemului. Generează aproximativ în fiecare secundă câte un impuls de înaltă tensiune (6.000-10.000 V). Aceste impulsuri sunt conduse în firele gardului electric (fire speciale din plastic, care conțin inserții metalice). Așadar, gardul electric NU este alimentat în nici un caz direct cu curent continuu sau curent alternativ!

Parametrul important al generatorului este energia impulsurilor. Aceasta este măsurată în Joule (J). De exemplu un aparat cu puterea de 7 Joule asigură electrificarea unui gard electric cu lungimea maximă de 25 km. Generatorul a se monta în locuri ferite de umezeală.

Alimentarea generatorului

Aparatul de gard electric este alimentat cu 12 V, curent continuu.

  • Cel mai simplu este alimentarea de la rețeaua de 230 V, prin intermediul unui adaptor de rețea 230/12 V, însă această posibilitate dispare dacă gardul electric se montează în zone îndepărtate.

  • Alimentarea se poate efectua de la un acumulator auto de 12 V. În acest caz aparatul funcționează cca. o săptămână de la un acumulator de 45 Ah, așadar reîncărcarea/interschimbarea acumulatorului trebuie rezolvată în această perioadă de timp.

  • Alimentarea de la un acumulator de 12 V poate fi extinsă cu un sistem de reîncărcare solar, această modalitate de alimentare fiind cea mai ideală, deoarece sistemul poate să funcționeze continuu – în timpul zilei sistemul solar asigură reîncărcarea acumulatorului, pe timp de noapte acumulatorul furnizează energia acumulată, fără a se descărca până dimineața.

Panoul solar se montează în 45 grade spre sud. A se conecta în mod obligatoriu la acumulator printr-un regulator de încărcare – aceasta asigură o serie de cerințe, principalele fiind dirijarea energiei, protecția supraîncărcării și asigurarea încărcării parțiale și în vreme noroasă.

Alimentare de la rețeaua de 230 V
Alimentare de la rețeaua de 230 V
Alimentare cu acumulator auto 12 V
Alimentare cu acumulator auto 12 V
Alimentare cu acumulator auto 12 V + panou solar
Alimentare cu acumulator auto 12 V + panou solar

Împământarea

Împământarea reprezintă polul negativ al gardului electric și se leagă la borna negativă a generatorului de impulsuri.

Se recomandă utilizarea barelor metalice galvanizate, având o lungime de cel puțin 1 m. Pentru garduri electrice mai lungi (2-10 km) as se crea mai multe împământări plasate la distanțe de 1-2 m, legate în paralel.

Calitatea împământării este foarte importantă într-un sistem de gard electric, deoarece la atingerea gardului, circuitul de energie furnizată de aparat (generator de impulsuri), se închide prin pământ. Calitatea împământării scade brusc dacă se utilizează bară metalică scurtă, ruginită, sau se introduce bara de împământare în pământ uscat.

Cablu de înaltă tensiune

Se utilizează pentru transportarea impulsurilor de înaltă tensiune din aparat în gard. Având o izolație specială, asigură transportarea impulsurilor fără pierderi.

Stâlpi

Structuri din lemn, plastic, beton, sau metal, pe care se montează izolatorii, care la rândul lor susțin firul gardului electric. Stâlpii aflate la colțuri, capete, sau cele care alcătuiesc poarta, trebuie să aibă o stabilitate ridicată, trebuie să fie introduse în pământ mai adânc.

head-earth

Firul gardului electric

Asigură transportul și expunerea la impulsurile electrice generate de aparatul de gard electric. Este confecționată din material plastic dur și conține fire metalice subțiri care efectiv conduc electricitatea.

Firul are două parametrii principali, care determină alegerea corectă a tipului de fir:

  1. Tensiunea la rupere – este exprimată în kg. Pentru animale domestice este suficientă un fir cu valoarea sub 100 kg, dar pentru animale sălbatice valoarea trebuie să fie neapărat peste 100 kg.

  2. Rezistența electrică – este exprimată în Ω/m (Ohm per metru). Cu cât este mai mică valoarea, cu atât conduce firul electricitatea mai bine, așadar pierderea energiei impulsurilor la distanțe mari nu este prea semnificativă. Valori indicative:

  • sub 1 Ω/m – se poate construi gard electric lung, de cca. 10-12 km.

  • peste 1 Ω/m – se poate construi un gard electric cu lungime medie.

  • peste 10 Ω/m – se poate construi un gard electric scurt, de max. 500 m.

head-ins

Izolatoare

Izolatoarele asigură izolația firului gardului electric de structurile de susținere, prevenind scurtcircuitul nedorit și scurgerea energiei impulsurilor.

Izolatoare inelare

Izolatoare generice prin care poate să treacă ușor firul gardului electric. ATENȚIE: a nu se răsuci firul pe aceste izolatoare – doar astfel se asigură elasticitatea și posibilitatea de retensionare a firului!

Izolatoare de colț (și capăt gard)

Izolatoare mai solide, care sunt potrivite pentru colțuri și capătul gardului.

Poarta și conectoarele de poartă

Poarta permite trecerea animalelor, utilajelor și al oamenilor prin gardul electric aflat sub tensiune. Cea mai practică construcție este poarta cu arc metalic.

Conectoarele de poartă asigură conexiunea galvanică corespunzătoare care ține în timp. Aceste conectoare înlocuiesc efectiv soluțiile improvizate prin noduri.

Conectoare

Elemente metalice pentru prelungirea și conexiunea firului. ATENȚIE: a nu se prelungi și a nu se conecta firul utilizând noduri!

head-conn

Plăcuțe de avertizare

Toate componentele unui gard electric care se montează de-a lungul străzilor sau drumurilor publice, trebuie marcate la intervale 5-20 m cu plăcuțe de avertizare.

Interconexiuni

La distanțe de 50-100 m a se interconecta firele paralele pentru a asigura electrificarea corespunzătoare al fiecărui rând.

Comentarii

Nu sunt comentarii.

    Comentariul Dvs.