Sistemele de garduri electrice sunt folosite pentru împrejmuirea animalelor domestice, sau pentru ținerea la distanță a animalelor sălbatice. În cazul animalelor domestice este ideal pentru vaci, oi, capre, porci, cai, etc. deci pentru animale cu talie medie sau mare.
Este o opțiune ideală pentru livezi, culturi agricole și viticole ținând la distanță animalele sălbatice precum mistrețul, căprioarele, urșii, vulpea, lupul, șacalul, etc.
Gardurile electrice nu oferă protecție sigură împotriva animalelor de talie mică precum jderi, arici, melci, șobolani, veverițe, șerpi, deci care pot să se strecură sub firele electrice, sau împotriva păsărilor care pot zbura peste gard. Pentru păsări care nu zboară (găini, rațe) există plasă de gard electric.
În România orice persoană juridică sau fizică poate să monteze gard electric pe teren intravilan sau extravilan, separat sau pe un gard obișnuit deja existent. Dacă un sistem de gard electric cauzează vătămare corporală sau deces, responsabilitatea cade pe producător și/sau pe proprietar, deci este foarte important să montați un sistem produs oficial, având certificat de conformitate.
Porțiunile gardului care trec lângă drumuri sau cărări trebuie semnalizate cu plăcuțe de avertizare. Gardurile electrice nu sunt potrivite pentru protecția locuințelor private sau a bunurilor casnice.
Avantajele sistemelor de garduri electrice pot fii:
Înlocuiește într-un fel un gard fizic care prin pură existență creează deja o linie de hotar care este respectat de animale.
Instalarea este mult mai ieftină decât construcția unui gard obișnuit.
Instalarea gardului nu necesită autorizație de construcție.
Construcția gardului nu necesită prezența unui specialist, cu o îndemânare minimă și niște instrumente simple poate fi montat cu ușurință.
Se poate muta cu ușurință, astfel pășunatul periodic se poate efectua ușor.
Un gard electric bine montat își îndeplinește sarcina zi și noapte.
Pielea animalelor nu suferă leziuni în contact cu firele electrice ca în cazul sârmelor ghimpate.
Costurile pășunatului se minimalizează – numai investițiile inițiale și întreținerea ulterioară costă bani.
Dezavantajele sistemelor de garduri electrice pot fii:
Nu este potrivit pentru fiecare animal.
Poate fi distrus, deteriorat sau chiar furat de oricine.
Ca orice alt aparat electronic necesită verificare și întreținere periodică.
Nu asigură protecție 100%.
Comentarii
Comentariul Dvs.