Ghid de proiectare gard electric

| de AgroElectro | în categoria Info gard electric

Accesorii gard electric

Înainte de a începe construirea gardului electric, este recomandat să-l proiectați pe o hârtie la fața locului. Acest lucru va ajuta să creați și lista materialelor necesare. Veți parcurge următorii pași:

  • Calculați sau măsurați perimetrul suprafeței de împrejmuit. Atenție: în funcție de forma suprafeței, lungimea perimetrului poate să varieze semnificativ!

  • Studiați parametrii gardului de construit în funcție de specia de animal, pentru a afla numărul stâlpilor, distanța dintre stâlpi, tipul firului și numărul rândurilor de fire. Totodată, în funcție de animal trebuie aleasă și rezistența la rupere a firului: valoarea de sub 100 kg este potrivită pentru animale domestice, iar pentru animale sălbatice trebuie aleasă o valoare de peste 100 kg.

  • Calculați lungimea necesară a firului. Aici, luați în considerare perimetrul terenului și numărul rândurilor de fire.

  • Alegeți rezistența electrică potrivită a firului. Acest parametru este important pentru gardurile mai lungi de 1 km, deoarece dacă optați pentru un fir mai ieftin cu rezistență electrică mai ridicată, zonele îndepărtate ale gardului nu vor avea tensiunea suficientă pentru funcționarea corectă!

  • Alegeți aparatul de gard electric potrivit în funcție de lungimea gardului și specia de animal. Parametrul principal al aparatului este energia stocată, care se exprimă în Joule. În cazul gardurilor scurte și a animalelor de talie mică este suficient un aparat cu puterea de 2 Jouli, dar pentru garduri lungi și animale cu talie mare, sau blană lungă, trebuie să procurați un aparat mai puternic, de 4-7 Jouli.

  • Analizați posibilitățile de alimentare ale aparatului — tensiunea de 12 V se poate asigura în trei moduri: adaptor de rețea 230/12 V, acumulator auto de 12 V, sau acumulator + sistem solar.

  • Alegeți locul porților. Deoarece construirea porților necesită piese și izolatori speciali, luați în calcul numărul acestora în funcție de tipul de poartă și numărul rândurilor de fire.

  • În final întocmiți lista pieselor necesare: cantitatea și tipul izolatorilor, a conectorilor, a plăcuțelor de avertizare, și a lungimii cablului subteran (după caz).

Proiectare, pasul 1 — lungimea perimetrului

Pasul principal al proiectării este calcularea lungimii firului. De obicei aveți la îndemână suprafața terenului de împrejmuit, iar calculul perimetrului poate să fie înșelător. Luați în considerare forma suprafeței, sau cel mai bine, efectuați măsurători pentru a afla lungimea corectă.

Atenție: forma terenului poate afecta mult perimetrul — de exemplu, un teren de 9 Ha poate să aibă exact același perimetru ca și un teren de 25 Ha.

Iată câteva exemple:

Corelația între suprafață ți circumferență

Proiectare, pasul 2 — parametrii gardului în funcție de specia de animal

În faza de proiectare luați în considerare parametrii de gard recomandați în funcție de specia de animal. Dacă veți împrejmui mai multe specii de animale, luați în calcul distanțele minime și maxime ale firelor, măsurând de la suprafața solului.

Înălțimea gardului

Aceasta determină înălțimea minimă a stâlpilor. La determinarea lungimii stâlpilor luați în considerare și partea care intră în pământ. Atenție: calculați întotdeauna înălțimile rândurilor de fire începând de la suprafața solului.

Tipul conductorului

Conductorul poate fi de trei tipuri: fir, frânghie, sau bandă. În cazul gardurilor electrice permanente se poate utiliza și sârmă galvanizată (cu diametrul de min. 2,5 mm), dar în acest caz luați în considerare vizibilitatea slabă a sârmei, care reprezintă un pericol de accident.

Distanța dintre stâlpi

În general distanța dintre stâlpi este de 5-10 m, însă această valoare trebuie micșorată în următoarele cazuri:

  • Conductorul este relativ greu (exemplu: frânghia), așadar se poate lăsa jos.

  • Suprafața solului nu este uniformă, așadar conductorul de jos poate să atingă pământul, sau chiar invers, poate să ajungă la o înălțime prea mare, permițând animalelor să poată evada pe sub aceasta.

Numărul rândurilor de fire și distanța dintre ele

Numărul rândurilor de fire determină siguranța gardului. Înălțimile și distanțele dintre fire depind de specia de animal: acestea previn săriturile animalelor peste gard, sau evadarea lor pe sub fire.

Dacă specia de animal nu este reprezentată pe următoarele pagini, proiectați gardul după următoarele principii:

  • Trageți un fir la înălțimea greabănului animalului.

  • Dacă animalul are posibilitatea de a sări peste această linie, trageți 1-2 fire deasupra limitei greabănului.

  • Dacă animalul are posibilitatea de a trece dedesubtul liniei greabănului, trageți 1-2 fire suplimentare dedesubt. Aici luați în calcul greabănul animalelor de talie mică, sau pe al celor nedezvoltate.

Vaci de lapteFir, sau bandă min. 10 mm.

Vaci de lapte

Tauri, vițeFir, sau bandă min. 10 mm.

Tauri, vite

Cai cu talie normalăBandă min. 20 mm, sau frânghie.

Cai cu talie mare

Cai cu talie micăFrânghie, sau bandă min. 20 mm.

Cai cu talie mică

OiFir.

Oi

CapreFir.

Capre

PorciBandă min. 10 mm, sau fir.

Porci

MistrețFir > 100 kg.

Mistreți

UrșiFrânghie.

Urși

CâiniFir.

Câini

CerbiFir > 100 kg, sau frânghie.

Cerbi

CăprioareFir > 100 kg, sau frânghie.

Căprioare

Proiectare, pasul 3 — lungimea firului

Lungimea totală a firului se calculează prin înmulțirea perimetrului cu numărul rândurilor de fire. Acest parametru este important, pentru că îl veți folosi și mai târziu. Lungimea totală efectivă a firului va fi mai mare, deoarece firele se pot procura în role de lungimi diferite (200 m, 250 m, 500 m, 1000 m, etc.).

Proiectare, pasul 4 — parametrii firului

Tipuri de conductor gard electric

Întrucât în comerț se găsesc foarte multe tipuri de fire, frânghii sau benzi, alegerea potrivită poate să pară dificilă. Parcurgând punctele de mai jos, posibilitățile de alegere scad semnificativ după ce determinați corect parametrii firului.

4.1. Tipul — fir/frânghie/bandă/sârmă

Factorul principal al alegerii tipului de conductor potrivit este în primul rând vizibilitatea bună, luând în considerare abilitățile speciei de animal împrejmuit sau ținut la distanță. De exemplu, pentru cai, banda este mai potrivită decât firul subțire. Același tip de fir subțire este însă mai mult decât suficient pentru oi. Motivul secundar al alegerii tipului de conductor este durabilitatea în timp. De exemplu, frânghia este cea mai bună alegere pe termen lung.

Pentru gardurile electrice permanente se recomandă utilizarea sârmei, însă dezavantajul acesteia este vizibilitatea scăzută. Alegerea corespunzătoare este sârma galvanizată din oțel, cu diametrul de minim 2,5 mm.

4.2. Rezistența la rupere

Este exprimată în kg și reprezintă forța maximă de tensionare a firului. Pentru animalele domestice este suficientă valoarea de max. 100 kg, iar pentru animalele sălbatice este indicată alegerea unui fir mai puternic. Bineînțeles, cu cât este mai mare rezistența la rupere, cu atât este mai sigur gardul electric. Rezistența la rupere scade în timp — după mai mulți ani, parametrii firului scad, așadar dacă vă faceți planuri pe termen lung, luați în considerare și acest detaliu.

4.3. Rezistența electrică

Un parametru important al firului gardului electric este rezistența electrică. Aceasta este exprimată în Ω/m (ohm/metru). Cu cât este mai mare rezistența cu atât este mai mare pierderea tensiunii pe lungimi mai mari. Cu cât este mai mică valoarea Ω/m, cu atât este mai potrivit firul pentru construirea gardurilor mai lungi (vezi exemple mai jos). Firul cu rezistență mică are 0,1-1 Ω/m, firul cu rezistență medie are 1-5 Ω/m, iar firul cu rezistență mare are 5-15 Ω/m.

Principiul de funcționare a gardului electric este bazat pe electrocutarea neplăcută cu impulsuri de înaltă tensiune (6000-10000 V). Energia transportată prin firele gardului electric scade proporțional cu distanța, așadar dacă se utilizează fire cu rezistență ridicată, zonele îndepărtate ale gardului electric pot deveni nefuncționale. Pentru o funcționare corectă, firul trebuie să aibă o tensiune de cel puțin 2000 V.

În cazul gardurilor electrice scurte (100-200 m) se poate utiliza fir cu rezistență ridicată (proporțional mai ieftină), dar pentru garduri lungi (1 km+) trebuie utilizat în mod obligatoriu fir cu rezistență electrică mică. Așadar, rezistența electrică a firului determină lungimea maximă a gardului electric. Acest parametru poate fi regăsit pe eticheta firului, sau on-line pe site-ul producătorului, unde este denumit „lungime maximă împrejmuire”.

Exemple:

  • Cu un fir de 0,4 Ω/m se poate construi un gard electric cu lungimea maximă de 10000 m.

  • Cu un fir de 7 Ω/m se poate construi un gard electric cu lungimea maximă de 500 m.

Deși firele cu rezistență mare pot fi dezavantajoase, în cazul gardurilor scurte și/sau cu mai multe rânduri de fire, scăderea de tensiune nu este semnificativă, așadar procurarea firelor cu rezistență mică nu reprezintă o regulă generală.

Scăderea de tensiune pe fir Scăderea de tensiune într-un gard electric construit cu fir de 0,4 Ω/m
Scăderea de tensiune pe fir Scăderea de tensiune într-un gard electric construit cu fir de 7 Ω/m

Mai multe rânduri de fire = gard mai lung

Din punct de vedere al rezistenței electrice este mai avantajos dacă gardul este alcătuit din mai multe rânduri de fire — lungimea maximă de împrejmuire (recomandată de producător) poate fi dublată. Pentru ca sistemul să rămână eficient, firele paralele trebuie interconectate la distanțe de cel puțin 100 metri.

Scăderea de tensiune pe fir

Proiectare, pasul 5 — alegerea generatorului de impulsuri

Puterea generatorului de impulsuri (a aparatului de gard electric) se măsoară în Joule. Aparatul care produce mai multă energie este potrivit pentru împrejmuiri mari, pentru animale cu talie mare și/sau cu blană mai lungă.

Modele disponibile

Aparat gard electric DL 3200, 12 V, 3,2 Joule DL 3200: 3,2 Joule Animale cu talie mică, medie sau mare, lungime gard max. 7.000 m.
Aparat gard electric DL 4500, 12 V, 4,5 Joule DL 4500: 4,5 Joule Animale cu talie medie sau mare, lungime gard max. 12.000 m.
Aparat gard electric DL 4500, 12 V, 4,5 Joule DL 7200: 7,2 Joule Animale cu talie medie sau mare, lungime gard max. 25.000 m.

Proiectare, pasul 6 — alimentarea generatorului de impulsuri

Aparat gard electric cu sistem solar

Pentru a alimenta generatorul de impulsuri, veți avea nevoie de o sursă de tensiune de 12 V, curent continuu. În funcție de locul generatorului, veți avea la dispoziție trei moduri principale de alimentare:

  • În zone locuite, sau în apropierea rețelelor electrice de 230 V, alimentarea se poate realiza cu un adaptor de 230/12 V.

  • În zonele fără curent electric, alimentarea se poate asigura cu un acumulator auto de 12 V. Un acumulator încărcat poate să alimenteze aparatul aproximativ o săptămână. În acest caz trebuie să aveți în vedere încărcarea periodică a acumulatorului, cât și posibilitatea de a alimenta între timp sistemul folosind un acumulator de rezervă.

  • În zonele fără curent electric, alimentarea se poate rezolva și cu un sistem solar de 30 W-50 W. Acesta este alcătuit dintr-un panou solar și dintr-un regulator de încărcare. Energia colectată se înmagazinează într-un acumulator de 12 V. Prin acest sistem pot fi alimentați și alți consumatori de putere mică — becuri cu LED, încărcător de telefon mobil, etc.

Schemă de alimentare gard electric prin sistem solarSchema de conectare alimentare prin sistem solar

Proiectare, pasul 7 — împământarea

Împământare gard electric

Împământarea este un element foarte important al gardului electric. De aceea, alegerea zonei pentru împământare este esențială încă din faza de planificare. Ca și modalitate de alimentare, alegerea locului final al aparatului depinde și de locul unde se poate crea o împământare bună.

Împământarea constă din una sau mai multe bare metalice galvanizate, introduse în pământ la o adâncime de cel puțin un metru. Cel mai adecvat pentru acest scop este folosirea unei bare metalice filetate, cu lungimea de un metru. Numărul împământărilor depinde de lungimea gardului, dar și de umiditatea solului — cu cât este mai lung gardul, respectiv cu cât este mai uscat solul, cu atât crește și numărul împământărilor necesare.

Proiectare, pasul 8 — numărul stâlpilor/țărușilor, lungimea lor

Gard electric

Calculați înălțimea minimă a unui stâlp/țăruș — aceasta este suma următoarelor trei mărimi: partea introdusă în pământ + înălțimea maximă a firului conform speciei de animal + 5...10 cm lungime extra în partea de sus. Stabiliți locul aproximativ al stâlpilor și numărul acestora:

  • Alegeți locul porților.

  • Luați în considerare faptul că stâlpii porților și stâlpii de la colțuri trebuie să fie mult mai stabili și eventual materialul lor trebuie să fie mai solid.

  • Analizați inegalitățile suprafeței solului — mai multe inegalități înseamnă stâlpi plasați mai des.

  • Luați în considerare vegetația — gardul trebuie să treacă la o distanță de 30-50 cm față de obiectele din teren. Altfel, dacă se atinge de acestea, eficiența sistemului descrește semnificativ. Luați în calcul și creșterea vegetației în viitor.

Proiectare, pasul 9 — cantitatea izolatorilor

Izolatori

În funcție de scopul lor, distingem următoarele tipuri: izolatori de poartă, izolatori de colț și izolatori inelari. Deoarece prețul izolatorilor nu este semnificativ, se recomandă procurarea unui număr mai mare decât cel estimat. Cantitățile necesare a diferiților izolatori se pot estima după cum urmează:

  • Izolatori de poartă = numărul porților × 2 × numărul rândurilor de fir. Vă recomandăm să studiați tipurile de poartă de la pagina 18.

  • Izolatori de colț/capăt de gard = (numărul colțurilor + numărul punctelor de capăt) × cu numărul rândurilor de fir.

  • Izolatori inelari = lungimea firului ÷ numărul stâlpilor. Recapitulare: lungimea firului = lungimea perimetrului × numărul rândurilor de fir.

Alegeți neapărat tipul de izolator potrivit pentru tipul de conductor ales (fir, frânghie, bandă, sau sârmă).

Proiectare, pasul 10 — cantitatea conectorilor

Conector

Conectarea și fixarea conductorului se realizează exclusiv cu conectori, dedicați pentru acest scop. Este interzisă conectarea sau prelungirea firului prin noduri, deoarece nu se formează niciodată contact electric corespunzător.

Veți avea nevoie de conectori în următoarele puncte:

  • Capăt de gard (dacă există) — câte 2 conectoare pentru fiecare rând de fire (1-1 conector pentru fiecare capăt).

  • Interconectarea rândurilor de fire (la distanțe de aproximativ 100 m) — numărul conectorilor = numărul rândurilor de fir × numărul interconectărilor.

  • Conexiunea aparat gard electric + gard — un conector.

  • Prelungiri. Deși numărul acestora se poate estima după numărul rolelor de conductor necesare, este recomandată procurarea mai multor conectori ca piese de schimb.

Proiectare, pasul 11 — Proiectarea porților. Tipuri de poartă

Trebuie să stabiliți ce tip de poartă veți construi, încă din faza de proiectare.

Există trei tipuri de bază: A. poartă folosită rar, B. poartă folosită des și C. poartă durabilă. Așadar, tipul de poartă cel mai potrivit, depinde de frecvența de utilizare. Studiați tipurile de poartă mai jos pentru a întocmi lista materialelor necesare. În magazinul nostru virtual comercializăm și seturi de poartă complete, iar prin procurarea acestora se simplifică lista materialelor. Atenție: nu uitați să înmulțiți lista de materiale cu numărul de rânduri de fire!

Lățimea optimă a unei porți este de 2-5 m. Luați în considerare lățimea mașinilor sau a utilajelor agricole care trebuie să treacă prin poartă. Când se deschide poarta, conexiunea electrică se întrerupe; dacă acest lucru prezintă probleme, laturile porții pot fi interconectate cu cablu subteran (cod produs: 0111, 0111-1, 0176).

A. Poartă folosită rar

Construcția acestei porți este cea mai simplă, fiind alcătuită dintr-un izolator de poartă, un mâner de poartă și două seturi de conectoare de poartă. În momentul deschiderii porții, firul gardului va pierde din tensionare, ceea ce poate fi un dezavantaj.

Schemă poartă gard electric

B. Poartă folosită des

Este construită dintr-un un mâner de poartă, două izolatoare de poartă și patru seturi de conectori de poartă.

Schemă poartă gard electric

C. Poartă durabilă

Este construită cu două seturi de conectoare de poartă și un set de poartă special (cod produs: 0104, conține doi izolatori de poartă, un mâner de poartă și un arc).

Schemă poartă gard electric

Proiectare, pasul 12 — lista accesoriilor

Un sistem complet de gard electric necesită câteva accesorii pe care trebuie să le aveți în vedere încă din faza de proiectare:

Cablu de înaltă tensiune

Cablu pentru înaltă tensiune

Dacă generatorul de impulsuri nu poate fi așezat chiar lângă gard, transportarea impulsurilor de înaltă tensiune este cel mai ușor de efectuat prin intermediul unui cablu cu izolație specială. Acesta se numește și cablu subteran, deoarece se poate monta sub pământ, sau pe pereții unei clădiri, foarte aproape de obiecte, care în mod normal ar scurtcircuita impulsurile care trec printr-un cablu obișnuit (cod produs: 0111, 0111-1, 0176).

Plăcuțe de avertizare

Plăcuță de avertizare

Toate componentele unui gard electric care se montează de-a lungul străzilor sau drumurilor publice frecventate de oameni, trebuie marcate la intervale de 5-20 m, cu plăcuțe de avertizare (cod produs: 0067).

Tester

Tester 1-10 kV

Testerul este foarte util pentru măsurarea tensiunii înalte, sau verificarea funcționării aparatului de gard electric. De asemenea este indispensabil pentru depanarea defectelor în sistem, de exemplu descoperirea rupturilor sau a scurtcircuitelor în gardul electric (cod produs: 0073, 0073-1, 0073-2, 0073-2).

Comentarii

7 comentarii.
  • Dragan | 25 august 2022, 13:08 (de un an, 7 luni)
    Foarte complete și utile informațiile
  • Vancica Aurelian | 27 august 2022, 20:24 (de un an, 7 luni)
    Super eficiente, gardurile electrice, mai ales cele cu panou solar, o bijuterie.
  • Pintea Florian | 30 august 2022, 19:59 (de un an, 6 luni)
    Super sistemul de paza cu panou solar
  • Munteanu Virgil | 21 februarie 2023, 09:07 (de un an, o lună)
    De unde pot procura panoul solar de 30-50w și regulatorul de tensiune?
    • Popină Ágnes | 21 februarie 2023, 09:39 (de un an, o lună)
      Bună ziua, prin plasarea unei comenzi online pe situl nostru sau telefonic.
  • Anechitei v Laurențiu | 10 ianuarie 2024, 19:27 (de 2 luni, 2 săptămâni)
    Un chit complet de gard electric pentru o lungime de 1000 m cu doua fire pe stâlp cât costă? Terenul este de 300/200 m și este patrat.imi puteți trimite un răspuns .Va mulțumesc.
    • Benedek Dávid | 11 ianuarie 2024, 16:59 (de 2 luni, 2 săptămâni)
      Bună ziua, pentru o ofertă de preț sunați la 0724776515.

Comentariul Dvs.